27 Mayıs 2025

BESST-İVAL'25 Rüzgârı Üniversitemiz Manej Alanında Esti

BESST-İVAL'25 etkinlikleri kapsamında Veteriner Fakültesi manej alanında Ankara Atlı Polis Eğitimi Grup Amirliği personeli tarafından Geleneksel 3. Binicilik Engel Atlama Gösterisi yapıldı.

Etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Hasan Engin Tuncer, Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Ruhi Kabakçı ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Naci Oktay, akademik ve idari personelimiz ile çok sayıda öğrencimiz katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan, “Bu etkinliğin en büyük mimarı Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Hasan Engin Tuncer’e teşekkür ediyoruz. Üniversitemize ve Veteriner Fakültemize önemli destekleri oldu. İyi seyirler dilerim.” dedi.

Programda konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, “Hasan Engin Tuncer, Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı olarak önemli çalışmalara imza attı. Engin Bey ve ekibinden zaman içerisinde inşallah daha iyi işler göreceğiz. Birlikte çalışmak önemli. Federasyon vesilesiyle birçok şey öğrendik. Ancak asıl öğrendiklerimiz, burada bulunan atlarımız aracılığıyla oldu. Kulübümüz bünyesindeki beş at sayesinde; öğretim üyelerimiz, idari personelimiz ve öğrencilerimiz, atlarla bağ kurma, onları tanıma ve sevme fırsatı buldu. Siz de fark etmişsinizdir, bu ilişki hem bireysel gelişime hem de toplumsal duyarlılığa katkı sağlıyor. Engin Bey’e ayrıca bir teşekkür borçluyuz. Şu anda karşımızda duran atlardan biri olan “Mentol” isimli atın sahibi kendisiydi. Ancak bu atı Üniversitemize emanet etti. Böylece kurumumuza çok değerli bir katkıda bulunmuş oldu. Bu sayede gençliğimize çok kıymetli bir deneyim kazandırdık. Temennimiz şudur ki; özel çocuklarımızla, doğayla ve hayvanlarla olan bağımızı daha da güçlendirelim. Çünkü biz inanıyoruz ki; hayvanı sevmeyen insanı, insanı sevmeyen de toplumu ve devleti sevemez. Sevgi temelli bir yaklaşım olmadan sağlıklı bir gelecek kurmak mümkün değildir. Bu değerli katkılar için herkese teşekkür ediyorum. Özellikle Engin Bey’e ve ekip arkadaşlarına ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Etkinlikte konuşan Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Hasan Engin Tuncer ise, ‘’Rektörümüze teşekkür ediyorum. Bizlere yönelik kıymetli iltifatlarda bulundu, destek verdi. Ben elimden geldiğince katkı sağlamaya çalışıyorum. Aslında bu katkıyı bir görev, bir sorumluluk olarak görüyorum. Çünkü inandığımız şey şu: yapılması gereken işler, er ya da geç yapılmalı. Biz de üzerimize düşeni yapma gayreti içerisindeyiz. Binicilik, birçok klasik spordan farklıdır. Göreve geldiğimde bu konuda kapsamlı bir çalışma yürüttüm. Bu alanda yapılan işin yalnızca %30’u spora, geri kalan %70’i ise üretim, ekipman geliştirme ve yenilikçiliğe dayalıdır. Bu alana ilk başladığımızda bu kadar kritik ve etkili olacağını tahmin etmemiştik. Fakat zamanla gördük ki, kullanılan malzemelerden antrenman süreçlerine, seyircisinden tesis altyapısına kadar her şey büyük bir planlama gerektiriyor. En önemli unsur ise halktır. Biz, halkın bu sürece doğrudan dâhil olmasını çok önemsiyoruz. Gençlerimize, özel gruplarımıza, dezavantajlı bireylere ulaşarak onları sporla buluşturmak istiyoruz. Fransa, Almanya, Belçika gibi ülkelerde yetişen sporcularla aynı düzeyde sporcuları Türkiye’de de yetiştirmek istiyoruz. Bunun için seçtiğimiz bölge hem coğrafi hem de altyapı açısından son derece uygun. Bugün 25 bin Euro’ya alınan bir at, doğru bir eğitimle 100 bin Euro’dan başlayarak 300 bin Euro’ya kadar değer kazanabiliyor. Yani bu spor, aynı zamanda ciddi bir ihracat kalemi olabilir. Dünyada bunun örnekleri var: Güney Kore, İngiltere gibi ülkelerde at yetiştiriciliği hem prestijli hem de gelir getirici bir sektör. Türkiye’de de bunu başarabiliriz. Bugün ithal ettiğimiz her ürün için döviz ödüyoruz. Oysa biz bu üretimi içeride başlatabilirsek, ithalatı azaltır, ihracatı artırır ve ülkemizin döviz açığını önemli ölçüde kapatabiliriz. Yani bu atlar; yalnızca spor için değil, aynı zamanda istihdam oluşturmak ve kırsal kalkınmayı desteklemek için de çok büyük bir potansiyele sahiptir. Bugün bir çiftlikte yetiştirilen bir atın, yıllık ekonomik katkısı milyonlarla ifade edilebilir. İnşallah hep birlikte bu vizyonu gerçekleştireceğiz. Ülkemizin geleceğine katkı sağlamak için durmadan çalışmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Ankara Atlı Polis Eğitimi Grup Amirliği personeli ve Üniversitemiz Binicilik ve Atçılık Topluluğu üyesi Mehmet Alperen Özkan’ın katılımlarıyla 40 cm ve 70 cm engelli atlama yarışmaları yapıldı. 

Büyük bir heyecanla izlenen yarışma sonunda dereceye girenlere kupa ve hediyeler verildi.

Rektörümüz Prof. Dr. Ersan Aslan, etkinliğe katkıları dolayısıyla Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Hasan Engin Tuncer’e teşekkür etti. Hasan Engin Tuncer’e Güzel Sanatlar Fakültemiz Arş. Gör. Berkan Payas tarafından yapılan hat sanatı çalışması tablo hediye edildi.

Program, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Başalan’ın Hasan Engin Tuncer’e plaket vermesi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.